Alles over een woning stucen

De term stukadoor en stucen zal de meeste mensen wel iets zeggen. Maar wat doet de stukadoor dan precies en wat is dan het stucen van een woning?

Het egaliseren van wanden en plafonds

Laten we het eens over stucen hebben. Voor wie het niet weet, dit is het egaliseren van wanden en plafonds. Dat gebeurt met cement of gips gebonden specie. Stucen kan op onder andere ondergronden als gipskartonplaten, nieuw en oud metselwerk en beton. Het aanbrengen van stucwerk betekent een zeer fraaie afwerking van de woonkamer, slaapkamers en badkamers, zoals ook de toiletruimte prima gestuct kan worden.


woning stucen

Stucwerk maakt een ruimte helemaal af

De stukadoor is met zijn stucwerk verantwoordelijk voor een perfecte afwerking en maakt een ruimte echt helemaal af. De stukadoor kan zowel in nieuwe als bestaande woningen prima uit de voeten. Hij werkt door het aanbrengen van een stuclaag dat de plafonds en wanden zowel strak en modern afgewerkt worden. Kiezen voor stucwerk en het inhuren van een stukadoor heeft verschillende voordelen, meer dan alleen een fraaie afwerking.

Lange levensduur en verdeling van licht

Aan stucwerk heb je jarenlang plezier. Bovendien zorgt de stukadoor er met zijn stucwerk voor dat sprake is van een betere lichtverdeling. Met goed stucwerk word je woning meer waard en je bepaalt uiteraard zelf welke structuur de stukadoor op de wanden of muren aanbrengt. Er zijn verschillende afwerkingsmanieren, een goede stukadoor kan je precies vertellen welke en je altijd eerlijk en deskundig advies geven. De goede stukadoor kan zowel in nieuwbouwwoningen als in renovatiehuizen prima met zijn stucwerk aan de slag. Er bestaat wel verschil in werkwijze tussen nieuwbouw- en renovatiehuizen.

Droogtijd in nieuwbouwwoningen is beduidend korter

Gaat de stukadoor aan de slag in een renovatiepand, dan moeten er vaak meerdere stuclagen aangebracht worden. Er moet dus meer materiaal gebruikt worden en dit zorgt ervoor dat er de rekening in renovatiepanden vaak iets hoger uitvalt. In nieuwbouwwoningen is minder stucwerk nodig. Dat betekent ook dat de droogtijd in een nieuwbouwwoning beduidend korter is. Grofweg wordt bij stucen uitgegaan van een dag droogtijd per millimeter aangebracht stucwerk. Word er in een renovatiepand een laag van een centimeter aangebracht, dan ben je dus zomaar tien dagen verder voor het stucwerk echt helemaal droog is.

Gemakkelijk aan te brengen en allesbehalve duur

Wie denkt dat het inhuren van een stukadoor altijd duur is, heeft het mis. Je kunt overigens kiezen voor volledige egale muren en plafonds, je kunt kiezen voor een muur of wand met structuur of je kiest voor alternatieve wanden en plafonds. Werkt de stukadoor met structuur stucwerk, dan kan hij dit gemakkelijk aanbrengen en dat zorgt voor een aantrekkelijke prijs. Bij werken met dit stucwerk vallen oneffenheden niet op. Kies je voor glad stucwerk, dan zijn scheuren in stucwerk gemakkelijk te repareren. Een dunne laag pleister kan door de stukadoor overigens machinaal en dus snel aangebracht worden, en ook dat is gunstig voor de prijs. Tenslotte is er nog glas stucwerk. Dit specifieke stucwerk is gemakkelijk te schilderen.